Windows 10, upgraden en schoon installeren

windows10

Velen hebben het verzoek om te upgraden naar Windows 10 inmiddels al ontvangen, en uitgevoerd. Wellicht heb je gemerkt dat er vanuit je eerdere installatie zaken overgenomen zijn na de upgrade. Dan hebben we het over bijvoorbeeld bestanden, programma’s en instellingen. Dit is op zich niet erg, maar het is gebleken dat bepaalde hardware-onderdelen en programma’s niet goed meer werken na de upgrade. Het is daarom belangrijk om direct even schoon te maken na de upgrade naar Windows 10.

De nieuwste functies
Een upgrade naar Windows 10 brengt natuurlijk nieuwe functies met zich mee. Zo is er Windows Hello, als je een 3D-camera van Intel RealSense hebt, en kun je inloggen met je vingerafdruk. Windows Hello kan het best worden omschreven als gezichtsherkenning. Natuurlijk kan je niet wachten om de nieuwste features te gaan gebruiken. Helaas kan dit niet zomaar, zeker niet als het om Windows Hello gaat. Het Apparaatbeheer van het apparaat zal aangeven dat de functie klaar is voor gebruik, maar op dit moment ontbreekt de mogelijkheid tot het gebruiken van Windows Hello nog in de Instellingen.

Extra software
Niet veel mensen hebben op dit moment al s de juiste driver voor Windows Hello. Echter, wie dit wel heeft komt er al snel achter dat ook dit niet voldoende is. Het is nodig om extra software te installeren voor Windows Hello. Het gaat om DCM-software van Intel RealSense. DCM staat voor Depth Camera Manager. Na installatie kun je de gezichtsherkenning wel instellen via Instellingen / Accounts. Het is wel nodig om eerst nog een pincode aan te maken. Vervolgens is het mogelijk om je apparaat te ontgrendelen door enkel je gezicht te tonen voor het beeld. Kom je toch nog een probleem tegen? Mogelijk heb je dan de 3D camera RealSense F2000 van Intel. Ondanks dat deze wel wordt gemarkeerd als goede camera voor de gezichtsherkenning werkt Windows Hello in combinatie met deze camera niet.

Schoon installeren na de upgrade
Wanneer we spreken van een schone installatie, dan hebben we het over een installatie waarbij er geen oude instellingen worden overgenomen. Het is belangrijk om eerst de upgrade naar Windows 10 uit te voeren. Dit zorgt er namelijk voor dat jouw recht op het gebruik van deze nieuwe versie wordt vastgelegd. Na het upgraden is het nodig de nieuwe versie ook eerst te activeren. Maak een iso-bestand op een dvd aan of zet alles op een USB-stick. Vervolgens is het nodig je laptop of desktop vanaf de dvd of USB-stick op te starten. Er wordt gevraagd een productcode in te voeren, maar deze stap mag je overslaan. Je kunt direct Aangepast, alleen Windows installeren aanklikken. Je kunt nu de wizard doorlopen, oudere systeempartities gemakkelijk weghalen en de installatie laten uitvoeren in de Niet-toegewezen ruimte.

 

De apps van Windows 10

Het is erg vervelend wanneer er zaken op je pc staan die je helemaal niet gebruikt. Deze nemen onnodig ruimte in. Bij de upgrade worden ook enkele standaard apps van Microsoft geïnstalleerd en de kans is best groot dat je deze niet gebruikt. Deze apps kun je verwijderen om echt schoon te beginnen. Deze applicaties hebben een live-tegel. Je kunt hier met de rechtermuisknop op klikken om vervolgens te kiezen voor Installatie ongedaan maken. De live-tegel en de app worden tegelijk verwijderd en je hebt er geen last meer van. Wil je de app echter behouden, maar wil je enkel de live-tegel verwijderen? Dit kan natuurlijk ook. Je klikt dan op Live-tegel uitschakelen. Je kunt deze feature ook gewoon losmaken van Start.

Apps terugzetten
Na het upgraden naar de nieuwste versie van Windows zullen er waarschijnlijk ook wel wat apps ontbreken. Wil je deze eenvoudig en snel terugzetten? Start dan Windows Store, open Persoonlijke instellingen door te klikken op je eigen accountafbeelding en klik vervolgens op Mijn Bibliotheek. Hier worden applicaties weergegeven die je al eerder hebt geïnstalleerd, maar die na de upgrade niet meer op de pc staan. Achter de naam van de betreffende apps is een downloadsymbool te vinden. Door hierop te klikken wordt de app weer geïnstalleerd.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
12 + 8 =